Preskoči na glavni sadržaj

Rirockom po Aziji


Pred kojih mjesec i kusur dana otisnuli smo se na još jedan (tko zna koji) đir po Aziji. Posljednji u ovom sastavu za neko vrijeme. A sastav je slijedeći: Kristina, Vito (Stalone) i ja (magistar). Spakirali smo svježu ispod peke sponzorsku opremu užicanu kod Decathlona i krenuli. Ruta Filipini, Laos, Vietnam, Burma, Tajland. Dok smo Filipine ošajcali tek toliko da zaključimo da se na to otočje definitvno treba vratiti, Vietnam je bio prva destinacija gdje smo se malo duže zadržali. Prva penjačka lokacija bio je Cat Ba, malo mjesto u sjevernom Vietnamu za koje smo čuli da ima solidno penjalište i u blizini je poznatog Halong baya.  Penjalište nije nešto radi čega bi se isplatilo eksluzivno potezat toliki put, nema tu onih ludih struktura koje očekuješ kad pomisliš na JI Aziju, ali bilo nam je na ruti, a i poslužilo je taman kao zagrijavanje za penjališta koja nas tek čekaju. Dva, tri dana bilo je sasvim dovoljno da osjetimo temperaturu i vlagu na koju se nećemo priviknuti do samog kraja puta. Od Halonga smo odustali jer nam je rečeno da je mjesto precjenjeno, more za DWS je prljavo i smjerovi nisu označeni. 

Iduća destinacija bio je Takhek, Laos. Radi se o malom mjestu u čijoj okolici postoji ogroman potencijal za sportske smjerove i višedužince. Njemački penjački par odlučio je prije par godina ovdje pokrenuti biznis i otvoriti kamp s bungalovima. Potpuno neinformirani, od svih 365 dana u godini, mi dolazimo u kamp dan prije službenog otvorenja. Dan. Ekipa kaže danas nije ništa spremno, sutra će biti sve. Dođite sutra. Nebitno. Ono što je bitno je da je stijena u Takheku nešto najluđe što smo imali prilike vidjeti. Mjesto je prepuno trodimenzionalnih struktura, siga i stalaktita koje vise na sve strane. U ploči, prevjesu i stropu. Ovo definitivno je mjesto radi kojeg se isplati potegnuti toliki put. Znaju to i drugi penjači iz cijelog svijeta pa je period oko nove godine bukiran i do godinu dana unaprijed. Problematični su zato uvjeti. Temperature u kombinaciji s vlagom disanje u mjestu čine zahtjevnom aktivnošću. Zaboravite medvejske uvjete usred ljeta. Ovo je nešto puno gore. Često smo znali magnezijat ruke sve do ramena i da smo imali kakvu bačvu magnezija vjerojatno bismo kompletno u nju ušli. Oprema koja se u potpunosti natopi znojem zbog količine vlage do kraja puta neće biti suha.
Nakon 4,5 dana u Thakheku produžili smo do Bangkoka s namjerom da od tamo idemo za Burmu. Međutim još u Laosu odlučio sam privremeno napustiti brod i krenuti sam za plažu Tonsai na jugu Tajlanda. Oko 9 uvečer po mrklom mraku kapetan kaića kojim se dolazi na plažu rekao je „ju get aut hir“. Pogledao sam u crnu vodu i zakoračio. S ruksakom, fotićem na ramenu i vrećicom u ruci otkaskao sam kojih 200m do obale. Tako stvari funkcioniraju ovdje. Uglavnom, Tonsai je dosta zgodno mjesto, jedna od onih plaža s razglednice. Početkom devedesetih ovdje su se pojavili prvi penjači i prvi smjerovi. U slijedećih dvedesetak godina Tonsai je postao penjačka meka. Mjesto je prilično internacionalno. Stranci penju, lokalci drže uslužni sektor od smještaja i restorančića do penjačkih škola. I drže monopol. Dok Tonsai funkcionira kao kakva hipi komuna, Railay, plaža odmah do, kojih 5,6 minuta hoda, turističko je mjesto, dark side, resorti, turisti, familije. Tamo se ide samo slučajno.
Sektora je podosta i razbacani su po poluotoku od kojih je najatraktivniji onaj na plaži. Raspon ocjena je dosta šarolik, ima tu za svakoga ponešto iako top penjači, od 8c na više, ovdje se neće naprojektirat. Smještaj jeftin, hrana jeftina (i dobra), al zato kolju na alkoholu. Cijena velike pive u prosjeku je za trećinu viša u odnosu na prosječnu hr pivu. Dok sam se iz Irana vratio s viškom novca, ovdje to nije bio slučaj. Mislim da je stvar u pivi. I naravno, kombinacija temperature i vlage ubija. I lokalci koji se prave da razumiju engleski što može koštat živaca, vremena, novca i ponekad života.
Ja sam odlučio što više penjat, što manje projektirat. Osim jednog lijepog prevjesnog 7c smjera, u pravilu nisam ulazio u isti smjer više od dva puta. Smjerova ima svakakvih, neki se komotno mogu podić za plus, neki snizit. Kao kod nas, nema pravila. 
Nakon 5,6 dana na plažu su stigli Vito i Kristina i nakon 5, 6 dana otišli. Za Novi Zeland. Do daljnjeg. Azija je velika, al u zadnjih godinu dana poprilično smo je pretresli. Možda je vrijeme za neke druge kontinente.
 















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tekal san za njin celo leto

By Dan Kulišić a.k.a Danny Boi Ne sjećam se točno kada sam prvi put probao Giant S. Pred možda godinu, dve. Meriou i ja smo bili na Zijavici i on mi je rekao: „Provaj ga, ča gibi moreš storit!“. Nevoljko sam na top probao smjer i ostao zabezeknut: prvo, koliko je zapravo težak smjer i drugo, kako li je samo divan. Gibovi, hvatovi, koljena, pete, namještanje tijela, sve to je bilo poput perfekcije. Ples na vertikalnom podiju. Od početka do kraja pustolovina, od prvog hvata do zadnje šalice avantura. Sjećam se kako sam sebi rekao: „J---š mi pokojnu pranonu Maricu babicu ako se neću potrudit da ga ispenjem.“ To mi je postao cilj. Uslijedili su razni neuspjeli pokušaji kroz godinu. Pa nisam u formi, pa imam 3 kile viška, pa je vlažno, ili nisam mentalno jak, ili je neki ribar iz Vijetnama krivo spekao krumpir i nanio mi nesreću, ili neki xy razlog. Opravdanja. Sve sama opravdanja. Počele su frustracije i bio sam tako blizu. Ali eto, uvijek je postojalo eko opravdanje. Išao sam s Casperom g

Kanjon Rječine

Foto priča...jer slika govori tisuću riječi... Kako nam je bilo...teško je "zgurati" u post...uživajate u ovih par fotografija by magistar Šoić...i naravno, dođite nam opet!!!:) Nedjelja 29.06.2014. VELIKO Hvala Rovinježima!!Svaka čast Toniju, Nereu i Ganniu!Odlični ste...za one koji misle da je Rovinj daleeeeeeeeeeeko... :) Oni su tu... Pazinjani naravno :) uvijek su tu! Karavana je mogla krenuti... Coci svuda :) Ljepotan :) Neka "stara" i nova lica...aLe!! Nice to see you to!Family Pinterić Frenki u ulozi domaćina...obavezna "turistička" tura kroz sve bouldere, postojeće...buduće...te smjerove na konop... Nikada toliko crasheva u Kanjonu...PONOVILO SE :) Preko brane u gornje sektore... Neki su mislili odmarati... Bouldering može početi... dok je fotograf Šoić i hladu...ostatak čačka po atraktivnom FLASH ODRONU 7A  Curke su također...još u hladu...još malo.

Rirockerski Pozdrav Ljetu

I Nismo očekivali ovako naprasit kraj...i faliti će Lakoća kruzanja kroz duuugiii dan, i fjaka, i cvrčci...i žega...i pretjerivanje u aLo pomaLo mood-u.  AL bit će Uvjet, valjda, kada nas netko od gore prestane zaljevati. Hvala ti Ljeto 💜